onsdag 25 maj 2011

Recept - Krämig potatisgratäng

Krämig potatisgratäng

1 kg mjölig potatis, t.ex. King Edward
5 2.5 dl mjölk
5 2.5 dl vispgrädde
1 ½-1 gullök
2 1 vitlöksklyfta, finhackad
1 0.5 msk salt
50 25 g osaltat smör

Värm ugnen till 240 grader.
Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta!
Smöra en form och häll ner potatiskoket i den.
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar